zondag 5 oktober 2014

Zin in... Zon, zee & tapas: Valencia! (deel 1)

Toen Seb geboren werd namen we ons voor om 1x per jaar samen weg te gaan. Om te ontsnappen aan de drukte, tijd te hebben om (onder het genot van veel wijn) goede gesprekken te voeren, eindelijk weer eens een boek uit te lezen en gewoon te relaxen. Zo fijn!
Vorig jaar gingen we 4 dagen naar (goh, verrassend) Ibiza, dit keer werd het Valencia. We waren hier al eens eerder geweest, maar dat was zeker een jaar of 7 geleden. Toen ik ging zoeken naar een hotel of B&B viel het me al snel op dat de stad in de afgelopen jaren heel veel leuker en hipper was geworden. 
Toen ik de website van ABCYou zag ben ik meteen gestopt met zoeken! Deze B&B wordt sinds een jaar gerund door een jong en enthousiast stel uit Nederland. Wouter en Daphne hadden altijd al de droom om ooit nog eens langdurig in het buitenland te wonen en werken, en Valencia voelde elke keer als ze er kwamen weer als thuiskomen. Ze namen ABCYou over van een andere (ook Nederlandse) eigenaar en verbouwden het flink. De authentieke, karakteristieke elementen in het pand zijn bewaard gebleven, maar Wouter en Daphne hebben het gecombineerd met veel strakke designmeubels en neon accenten (terug te vinden in de kleinste details). 
Er zijn 12 kamers, allemaal met een eigen sfeer. Die van ons bestond uit een voor- en achterkamer. De voorkamer was heerlijk licht, met grote ramen, een mooie houten vloer en een tafeltje met neon roze stoeltjes. In de andere kamer stond het bed en daarachter was de badkamer. Omdat het een oud pand is, is het wel wat gehorig. Daar is echter wel over nagedacht, want voor oordopjes was gezorgd. (Wij hebben ze trouwens niet nodig gehad hoor!) Oh ja; en je moet elkaar wel heeeel aardig vinden, want de bedden zijn niet zo heel groot.Beneden in de gezellige coffeebar wordt het ontbijt geserveerd (voor maar 6 EUR. krijg je een tostada, yoghurt met fruit en muesli, een eitje, verse jus, koffie of thee, fruit en een croissantje). 
Doordat de bar ook open is voor "gewoon" publiek is het een gezellig komen en gaan van allerlei mensen. Er is ook nog een tuintje voor gemeenschappelijk gebruik, waar je tot middernacht lekker buiten kunt zitten.Bij aankomst krijg je een cityguide die Wouter en Daphne zelf geschreven hebben, boordevol shoptips, goede restaurants en bezienswaardigheden.
Je kunt er fietsen huren en op zonnige dagen huur je een beachpack voor 5 EUR. incl parasol, zonnebrand en strandlakens. Ideaal! (strandlakens in je trolley proppen is dus niet nodig!).
ABCYou ligt om de hoek van de Calle Conte Altea, een gezellige straat vol bars en restaurants waardoor je 's avonds na het eten zo je bed in kunt rollen. Je loopt in 10 minuutjes naar het oude centrum van de stad. 

Valencia is de 3e grootste stad van Spanje, maar zo voelt het niet. Het is een relaxte stad en dat komt onder andere doordat er zoveel gefietst wordt. Valencia heeft meer dan 100 kilometer aan fietspaden en het is echt super om te fietsen door de drooggelegde rivierbedding van rivier de Turia, nu omgeturnd tot een uitgestrekt park. 

De fietsroute eindigt (of begint, het is maar net hoe je het bekijkt!) bij het Ciudad de las Artes y las Ciencias (De stad van Kunst en Wetenschappen), een van de hoogtepunten van Valencia. Het bestaat uit een aantal markante, moderne gebouwen omgeven door veel water en vooral bij zonnig weer is het contrast van de witte gebouwen in combinatie met het blauwe water adembenemend mooi. Je vindt hier onder andere een muziekgebouw, een IMAX theater, het wetenschapsmuseum en het aquarium van 
Valencia. Vooral dat laatste is de moeite dubbel en dwars waard!
Valencia is een stad van contrasten, naast het moderne CAC is er de oude binnenstad en die is zeker zo mooi. Een wirwar van oude straatjes, kleine winkeltjes, knusse restaurants en een aantal prachtige pleinen en gebouwen. Zo is er het Plaza de la Virgen met de mooie basiliek en het Plaza de la Reina met de kathedraal en de klokkentoren (zeker beklimmen als je de tijd hebt!).
Wij verkenden de binnenstad aan de hand van een wandelroute die geschreven is door de Nederlandse Denise. Zij kent als geen ander de leuke plekjes in de stad en deelt deze via haar website ontdekvalencia.com. In de routebeschrijving vind je ook tips over leuke restaurants, winkels etc. 

In mijn volgende post zal ik een aantal van die shop- en eettips met je delen (er is echt teveel leuks om hier allemaal in 1 keer te beschrijven!)

1 opmerking:

judith blaas zei

Anouk, again dankbaar voor jouw tips.. :) ga van 21 t/m 23 naar Valencia; zin in!

Een reactie posten